Spring til indhold

Generel rejseinformation

Irland er et forholdsvist nemt land at være turist i. På trods af dette, kan du måske alligevel hente et par gode tips nedenfor.

Et par hurtige facts

  • Man kan som EU-borger frit opholde sig i Irland som turist i 3 måneder uden begrænsninger. Hvis du ønsker at opholde dig i Irland i mere end tre måneder, kan du læse mere om reglerne her.
  • Udenrigsministeriet har ikke en selvstændig rejsevejledning for Irland.
  • Danmark er 1 time foran Irland.
  • Det er nødvendigt at medbringe en strømadaptor til Irland, da stikkene, der benyttes, er af den britiske type.

Penge

Valutaen i Irland er euro. Der er forholdsvis mange hæveautomater, hvis man ikke vil gå med kontanter. Visakort og Mastercard kan også bruges i mange butikker. 

Tyverier

Ambassaden anbefaler alle, der rejser til Irland, at passe godt på private ejendele under opholdet. Du kan finde mere information, hvis uheldet er ude ved at trykke her.

Ekstra forsikring ved billeje

Husk for økonomiens skyld at tegne en ekstra forsikring ved billeje. Forsikringen dækker for eksempel skrammer, som bliver forårsaget, mens bilen er parkeret på gaden etc. Mange af Irlands veje er snævre, og man kan nemt skramme lakken med grene etc.

Import af husdyr til Irland

På Fødevarestyrelsens hjemmeside kan man læse om reglerne for indførsel af dyr fra henholdsvis EU eller 3. lande til Danmark, eller for rejse med dyr fra Danmark til EU eller 3. lande. Indrejse fra 3. lande skal anmeldes til grænsekontrolstedet.

Som privatperson kan man max. indføre fem dyr fra et land udenfor EU. Hvis der indføres flere end fem dyr fra lande uden for EU, skal de dyresundhedsmæssige krav for kommerciel indførsel opfyldes. Kæledyr, som rejser fra 3. lande, må kun indføres til Danmark via grænsekontrolstederne i lufthavnene i Kastrup og Billund. Undtaget fra dette krav er kæledyr, som rejser fra Andorra, Schweiz, Island, Liechtenstein, Monaco, Norge, San Marino og Vatikanstaten, som kan medtages over alle danske grænseovergange.

På grænsekontrolstedet skal dyret grænsekontrolleres. Grænsekontrollen består af en identitets- og dokumentkontrol. Hvis der er indikationer for det, kan også en fysiskkontrol komme på tale.

Rejser du og dit dyr til Danmark via et andet EU-lande vil grænsekontrollen som regel finde sted i det førte EU-land, som du ankommer til.

Mindst 24 timer inden ankomsten til Danmark eller et andet EU-land skal du give grænsekontrolstedet besked om, at dyret er på vej.

Brug af telefon i Irland

Irland har et veludbygget og velfungerende mobiltelfonnetværk. Der er desuden opstillet mange telefonbokse i især de større byer som f.eks. Dublin og Galway.

De irske telefonnumre fungerer på følgende måde: Landekoden for Irland er +353. Irske telefonnumre er delt op i to, nemlig et områdenr. (f.eks. 01) og et telefonnr. (f.eks. 475 6404). Områdenummeret er ikke nødvendigt at anvende, hvis man ringer indenfor det samme område fra en fastnettelefon. Ringer man fra en mobiltelefon skal hele områdenurmmeret indtastes. Ringer man fra udlandet, skal nullet ikke indtastes i områdenummeret. Hvis man skal ringe fra Danmark til Irland, skal man således taste: 00353 1 475 6404.

Grænsen mellem Nordirland og Irland

Hvis du rejser til Nordirland fra Irland, skal du være opmærksom på, at der ikke benyttes euro i Nordirland, men derimod engelske pund.

Nordirland og Irland har indgået et passamarbejde, som ligner Schengen-samarbejdet i resten af EU. Tag dog dit pas med alligevel for en sikkerheds skyld.