Spring til indhold

Coronavirus/COVID-19

Her kan du finde information om konsekvenserne af coronavirus/COVID-19 for danske rejsende og fastboende i Irland

Senest opdateret 15.01.2021 13.45
Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

Rejsevejledning

Med de nye skærpede indrejserestriktioner nægtes udlændinge med bopæl i udlandet som udgangspunkt indrejse i Danmark. Det betyder, at man skal have et anerkendelsesværdigt formål for indrejse i Danmark samt skal kunne fremvise en negativ COVID-19 test. 

Der er endvidere indført et generelt flyveforbud mod transport af passengerer, herunder danske statsborgere, der ikke kan fremvise en negativ COVID-19 test taget indenfor 24 timer før afgang. Forbuddet gælder flyvninger fra hele verden til alle danske lufthavne. Børn til og med 12 år er undtaget for testkravet, men opfordres til at blive testet. Læs mere: www.coronasmitte.dk

Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til hele Irland for at minimere risikoen for smittespredning med nye COVID-19 varianter. Vi fraråder dermed også erhvervsrejser, men med visse undtagelser.

Læs rejsevejledningen for Irland.  

Information om konkrete restriktioner i Irland opdateres ikke i rejsevejledningen. Ambassaden opdaterer i stedet informationen nedenfor.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om coronavirus/COVID-19 fra danske rejsende og fastboende i udlandet.

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Irland, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.

Rejseråd til erhvervsrejser

Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til hele Irland. Vi fraråder dermed også erhvervsrejser, men med visse undtagelser.

Hvis du kommer hjem til Danmark fra en rejse, opfordres du til at tage en kviktest umiddelbart ved ankomst til Danmark. Der er gratis kviktestfaciliteter stillet til rådighed ved indrejse. Børn under 12 år er undtaget denne opfordring.

Samtidigt opfordres alle indrejsende kraftigt til at selvisolere sig i 10 dage, som kan afbrydes af at negativt svar på en PCR-test, som er foretaget tidligst på fjerdedagen efter indrejse. 

Rejsende skal følge myndighedernes anbefalinger ift. smitteforebyggende adfærd. Dvs. at bruge mundbind i offentlig transport samt følge anbefalinger om afstand samt hygiejne mv.

Læs vores rejseråd til erhvervsrejser

Læs også regeringens retningslinjer for erhvervsrejser.

Læs om rejserestriktioner og lokale restriktioner nedenfor.

Rejserestriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Indrejserestriktioner

Danmark er pt. kategoriseret som et højrisiko land. Fra d. 16. januar skal indrejsende kunne fremvise en negativ PCR test, som højst må være være taget 72 timer forinden afrejse. Indrejsende fra Danmark skal gå i selv-isolation i 14 dage, medmindre de efter mindst 5 dage kan fremvise en negativ PCR test. Hvis denne er negativ, kan man afbryde sin selv-isolation. 

Karantæneregler

Irland følger EU's trafiklyssystem for indrejse. Trafiklyssystemet gælder for hele Europa og Island, Norge, UK og Lichtenstein. Personer der rejser fra grønne regioner kan rejse til Irland uden at skulle begrænse deres bevægelser eller tage en Covid-19 test. Rejsende fra orange regioner vil kunne undgå karantæne, hvis de kan fremvise en negativ Covid-19 test ved afrejse, som ikke er ældre end 72 timer. Rejsende fra røde regioner vil fra midnat d. 29. november kunne undgå karantæne, hvis de mindst 5 dage efter ankomst kan fremvise en negativ covid-19 test. Vær opmærksom på, at testen koster mellem 99-180 euro i Irland, når man bliver testet i forbindelse med rejser. Irland godtager kun de såkaldte "PCR" test.

Indrejsende til Irland skal udfylde formularen, Passenger Locator Form, med kontaktoplysninger. Undladelse af at udfylde formularen er strafbart. De irske myndigheder kan i løbet af karantænefasen foretage opkald for at tjekke, om karantænen overholdes. Undtaget for reglerne om udfyldelse af kontaktformularen er personer, der ankommer fra Nordirland, transitrejsende, lastbilchauffører, skibs- og flypersonale samt diplomater. Derudover er tjenesteydere, som skal udføre en essentiel service i Irland også undtaget. For børn under 16 år skal en voksen, som rejser med barnet udfylde formularen.

Interne rejserestriktioner

Befolkningen opfordres samtidig til at gå, cykle eller køre i egen bil - og kun anvende offentlig transport, såfremt det er strengt nødvendigt. Det er samtidig lovpligtigt at bære mundbind i offentlig transport. 

De irske myndigheder har lanceret en kontaktopsporingsapp, som befolkningen opfordres til at downloade på deres telefon.

Transitmuligheder

Det er muligt at rejse transit via Irland.

På nuværende tidspunkt er der ingen specifikke regler for rejsende i transit.

Rejsende i transit kan dog blive bedt om at bevise deres transit i paskontrollen. Et boardingkort til en flyafgang fra den samme lufthavn accepteres som bevis for transit. Det samme gælder transit ad landevejen til Nordirland, hvor dokumentation for bopæl eller hotelreservation kan være bevis. 

Lokale restriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Det irske samfund er i fuld nedlukning foreløbigt indtil udgangen af januar 2021. Som følge heraf er bevægelsesfriheden begrænset til 5 km. fra egen bolig. Rejsende ind til Dublin lufthavn er ikke bevægelsesbegrænset, og kan tage videre til andre regioner i Irland under hensyntagen til gældende karantæneregler.


Udgangsforbud

Irland har ikke indført udgangsforbud.

Befolkningen opfordres til at gå, cykle eller køre i egen bil - og kun anvende offentlig transport, såfremt det er strengt nødvendigt. Det er lovpligtigt at anvende mundbind i offentlig transport. 

Forsamlingsforbud

Som følge af den nye nedlukning af samfundet er der indført forsamlingsforbud for husholdinger. Det betyder, at socialisering med andre husholdninger i egen bolig ikke er tilladt.  Kun essentielle begivenheder må finde sted, herunder nødvendig børnepasning og omsorg for ældre.

Al ikke-essentiel detailhandel/services/fitnesscentre mv. er lukkede.

Forsamlinger til bryllupper begrænses til 6 personer.
Forsamlinger op til 10 personer tillades ved begravelser.
Museer, gallerier og andre kulturelle attraktioner er lukkede.
Offentlig transport ned på 25% kapacitet.  
Fremmøde i skoler udsat til 11. januar 2021, videregående uddannelse dog online.

De irske sundhedsmyndigheder opfordrer fortsat til, at arbejde hjemmefra i videst muligt omfang.

Mundbind

Pr. 10. august er det obligatorisk at bære mundbind i offentlig transport og butikker. Pr. 1. december er der påbud om at bære maske på travle gågader, på arbejdspladser og ved kirkehandlinger mv. Overtrædelse af dette kan straffes med bøde eller fængsel. Mundbind anbefales i alle øvrige situationer, hvor det ikke er muligt at holde 2m afstand.

Hvis du bliver syg

Hvis du får symptomer, der kan give mistanke om coronavirus/COVID-19, mens du rejser i udlandet, bør du hurtigst muligt kontakte din rejseforsikring.

Du bør derudover følge de lokale myndigheders anvisninger.

Hvis man oplever symptomer på coronavirus/COVID-19, bør man kontakte sin læge telefonisk. Lægen vil herefter vurdere, om man skal testes for coronavirus/COVID-19.

Hvis du har feber, hoste eller vejrtrækningsproblemer, rådes du til at kontakte en læge telefonisk.

Hvis du ikke selv har mulighed for at finde en læge, så spørg din rejseforsikring om hjælp til at kontakte nærmeste læge.

Hvis de lokale myndigheder beder dig om at gå i karantæne/selv-isolation, bør du følge deres anvisninger.

Udenrigsministeriet kan ikke påvirke de restriktioner, som andre lande vælger at indføre for at forhindre videre smittespredning.

Du kan altid kontakte ambassaden eller Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7 (bbb@um.dk / +45 3392 1112), hvis du har brug for rådgivning.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om, hvordan man skal forholde sig, hvis man bliver syg i udlandet.

Læs svarerne på de mest almindelige spørgsmål.

Læs mere om symptomer på coronavirus/COVID-19 hos Sundhedsstyrelsen.

Udrejse af Irland

Der er forskellige rejsemuligheder fra Irland til Danmark.

Fly: Der er på nuværende tidspunkt få direkte flyafgange mellem Danmark og Irland.

Ryanair er først sat til at flyve mellem Dublin og København fra d. 28. marts, SAS har flyruter, men disse er ikke direkte. 

Det er fortsat muligt at flyve mellem Irland og Danmark via transit. Der er på nuværende tidspunkt flere forskellige muligheder, de mest anvendte transits er  Amsterdam, Frankfurt, Zurich, Helsinki og London.  Det er også muligt at flyve fra Dublin til Berlin, hvor danskere i transit kan rejse gennem Tyskland, også til lands. Det er nu også muligt at flyve fra Irland til Danmark via Storbritannien. Husk at orientere dig, om eventuelle restriktioner indført i de forskellige lufthavne.  

På Dublin Airports hjemmeside er det muligt at se livestatus på flyafgange og ankomster fra lufthavnen.

Dublin Airport har oplistet de flyselskaber, som midlertidig har suspenderet deres aktiviteter i lufthavnen.

Færge: Irish FerriesStena Line og Brittany Ferries sejler fortsat mellem Irland, Frankrig, Spanien og Storbritannien, dog med færre afgange end tidligere.

Det er fortsat muligt at sejle mellem Irland og Storbritannien.

Hvis du rejser via et andet land til Danmark, skal du holde dig opdateret om restriktionerne i transitlandet, da disse kan ændres med kort varsel.

Certificate to board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort det svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark.  Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

 

 

Indrejse i Danmark

Indrejse i Danmark
Med de nye skærpede indrejserestriktioner nægtes udlændinge med bopæl i udlandet som udgangspunkt indrejse i Danmark. Det betyder, at man skal have et anerkendelsesværdigt formål for indrejse i Danmark samt skal kunne fremvise en negativ COVID-19-test.

Der er endvidere indført et generelt flyveforbud mod transport af passagerer, herunder danske statsborgere, der ikke kan fremvise en negativ COVID-19-test taget inden for 24 timer før afgang. Forbuddet gælder flyvninger fra hele verden til alle danske lufthavne. Børn til og med 12 år er undtaget for testkravet, men opfordres til at blive testet. Læs mere: www.coronasmitte.dk 

Du kan få et overblik over testmulighederne i større transitlufthavne her.


Læs mere om reglerne for indrejse i Danmark hos Politiet.

Udenrigsministeriet kan ikke besvare spørgsmål om indrejse eller transit i Danmark. 

 

Sådanne spørgsmål skal stilles til Politiets hotline vedrørende indrejse i Danmark (+45 7020 6044).

Certificate to board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort det svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark.  Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

 

 

Mere information

Du kan følge udviklingen på de irske sundhedsmyndigheders hjemmeside.

De irske sundhedsmyndigheder har oprettet en hotline. HSElive, her kan du få vejledning om coronavirus/COVID-19. Husk, at HSElive ikke kan vurdere, om du bør testes, det er kun en læge, som kan det. Tlf.: +353 1850 24 1850.

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut.

De danske myndigheder har samlet informationer om den danske indsats mod coronavirus/COVID-19 på en fælles myndighedsside.

Kontakt

Du kan kontakte ambassaden i Irland inden for almindelig åbningstid, 09:30-15:00 mandag til fredag. Tlf.: + 353 (01) 475 6404

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Irland, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.

Bestilling af NemId-nøgleapp

På grund af udbruddet af coronavirus/COVID-19 kan danskere bosat i udlandet få problemer med at få tilsendt et nyt NemID-nøglekort med posten. Digitaliseringsstyrelsen anbefaler derfor, at man installerer NemID nøgleapp på sin telefon.

Læs mere hos Digitaliseringsstyrelsen.

Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

Hent app'en rejseklar

I app’en Rejseklar har vi samlet alt, hvad
du skal vide om sikkerhed på din rejse.
Hvor du rejser hen, er din egen beslutning og dit eget ansvar. Udenrigsministeriet kan ikke holdes ansvarlig for oplysningerne her på siden.

Det er dit ansvar at overholde ind- og udrejseregler i de lande, du rejser til. Det er de lokale myndigheder i de enkelte lande, der fastlægger reglerne og afgør, om du overholder dem. Derfor anbefaler vi, at du undersøger de aktuelle, lokale regler og retningslinjer, inden du rejser.

Udenrigsministeriet i København og de danske ambassader og konsulater i udlandet vil ikke kunne oplyse mere end, hvad du kan læse her på siden. Vi tilstræber, at oplysningerne på siden er opdaterede, korrekte og dækkende. Vi kan ikke drages til ansvar for evt. problemer med ind- og udrejse, uanset oplysningerne på hjemmesiden.