Spring til indhold

Coronavirus/COVID-19

Her kan du finde information om konsekvenserne af coronavirus/COVID-19 for danske rejsende og fastboende i Irland

Senest opdateret 15.10.2020 14:16
Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

Rejsevejledning

Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Irland. 

Desuden frarådes alle rejser fra Irland til Danmark pga. det stigende smittetal. Irland opfylder derfor ikke længere kriterierne for lave smittetal. Hvis du fremover vælger at rejse til Irland, opfordres du til at blive hjemme i 14 dage efter hjemkomst til Danmark. 


Læs rejsevejledningen for Irland.

Information om konkrete restriktioner i Irland opdateres ikke i rejsevejledningen. Ambassaden opdaterer i stedet informationen nedenfor.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om coronavirus/COVID-19 fra danske rejsende og fastboende i udlandet.

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Irland, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.

Rejseråd til erhvervsrejser

Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Irland.

Det er bl.a. turistrejser, der anses for at være ikke-nødvendige rejser. Erhvervsrejser anses derimod ofte for at være nødvendige rejser, hvorfor erhvervsrejsende som udgangspunkt godt kan rejse i den aktuelle situation.

Det er derfor op til den enkelte virksomhed at vurdere, hvorvidt en rejse er en nødvendig rejse. Hvis virksomheden vurderer, at en konkret rejse er en nødvendig rejse, er det vigtigt, at der også foretages en konkret og individuel risikovurdering af rejsen i dialog med den enkelte medarbejder. Vi opfordrer altid virksomheden til at holde sig opdateret om lokale rejserestriktioner i forbindelse med planlægning af erhvervsrejser.

Den enkelte virksomhed bør anlægge et forsigtighedsprincip for at minimere risikoen for, at virksomhedens medarbejdere bliver smittet med ny coronavirus/COVID-19 i udlandet.

Virksomheden og den enkelte medarbejder bør derfor følge vores rejseråd til erhvervsrejser.

Læs også regeringens retningslinjer for erhvervsrejser.

Rejserestriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Indrejserestriktioner

Irland har på nuværende tidspunkt ikke indført indrejserestriktioner.

Der er ikke indført grænsekontrol ved grænseovergange.

Karantæneregler

Det er de irske sundhedsmyndigheders klare opfordring, at personer, der ankommer til Irland, skal gå i 14 dages hjemmekarantæne. Opfordringen gælder også for indrejsende, der er blevet testet negativ for coronavirus/COVID-19 i et andet land. 

Den 6. august offentliggjorde Irland en liste over en række EU-lande, som ikke længere er underlagt de irske karantæneregler ved indrejse til Irland. Den såkaldte grønne liste. . Listen vil blive opdateret hver uge. På nuværende tidspunkt er Danmark ikke på listen. Du kan læse mere om den irske grønne liste, samt de irske indrejse -og karantæneregler her.  

Fra midt oktober vil Irland begynde at følge EU's rejsesystem, som forventes at blive offentliggjort d. 13. oktober. Systemet skal gerne sikre, at der bliver åbnet op for internationale rejsende i Europa. 

Indrejsende til Irland skal udfylde formularen, Passenger Locator Form, med kontaktoplysninger. Undladelse af at udfylde formularen er strafbart. De irske myndigheder kan i løbet af karantænefasen foretage opkald for at tjekke, om karantænen overholdes. Undtaget for reglerne om udfyldelse af kontaktformularen er personer, der ankommer fra Nordirland, transitrejsende, lastbilchauffører, skibs- og flypersonale samt diplomater. Derudover er tjenesteydere, som skal udføre en essentiel service i Irland også undtaget. For børn under 16 år skal en voksen, som rejser med barnet udfylde formularen.

Interne rejserestriktioner

Fra midnat tirsdag d. 6. oktober og 3 uger frem vil hele Irland befinde sig i niveau 3. Dette betyder at rejser til og fra byer ikke er tilladt, medmindre det er af essentielle årsager - så som arbejde eller uddannelse. 

Befolkningen opfordres samtidig til at gå, cykle eller køre i egen bil - og kun anvende offentlig transport, såfremt det er strengt nødvendigt. Det er samtidig lovpligtigt at bære mundbind i offentlig transport. 

De irske myndigheder har lanceret en kontaktopsporingsapp, som befolkningen opfordres til at downloade på deres telefon.

Transitmuligheder

Det er muligt at rejse transit via Irland.

På nuværende tidspunkt er der ingen specifikke regler for rejsende i transit.

Rejsende i transit kan dog blive bedt om at bevise deres transit i paskontrollen. Et boardingkort til en flyafgang fra den samme lufthavn accepteres som bevis for transit. Det samme gælder transit ad landevejen til Nordirland, hvor dokumentation for bopæl eller hotelreservation kan være bevis. 

Lokale restriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Udgangsforbud

Irland har ikke indført udgangsforbud.

Alle interne bevægelsesrestriktioner i Irland er ophævet. Befolkningen opfordres til at gå, cykle eller køre i egen bil - og kun anvende offentlig transport, såfremt det er strengt nødvendigt. Det er lovpligtigt at anvende mundbind i offentlig transport. Pt. er Dublin og Donegal i niveau 3 under Irlands nye niveau-opdelte strategi. Dette betyder at borgere ikke må rejse ind eller ud. 

Forsamlingsforbud

Der er indført forsamlingsforbud i Irland. Lempelser foretages dog i takt med genåbningen af det irske samfund.

Fra midnat torsdag d. 15. oktober er der indført et landsdækkende forbud mod at forsamle sig i private hjem. Kun essentielle begivenheder må finde sted, herunder nødvendig børnepasning og omsorg for ældre. Man må mødes udendørs i grupper af op til seks personer fra to husholdninger

De irske sundhedsmyndigheder opfordrer samtidig til, at man holder to meters afstand.

Mundbind

Pr. 10. august er det obligatorisk at bære mundbind i offentlig transport og butikker. Overtrædelse af dette kan straffes med bøde eller fængsel. Mundbind anbefales i alle øvrige situationer, hvor det ikke er muligt at holde 2m afstand.

Nedlukning

Den 1. maj offentliggjorde den irske regering deres plan for genåbningen af samfundet. Den 16. september indførte Irland en ny 6-9 mdr. niveauopdelt strategi, som består af 5 niveauer. Grundet et bekymrende højt smittetal har den irske regering midnat tirsdag d. 6. oktober og 3 uger frem valgt at hele Irland skal befinde sig i niveau 3. Borgerne i hele Irland er blevet bedt om at halvere deres sociale kontakter i de næste uger.

Grundet en meget høj smittestigning i tre irske regioner (Cavan, Monaghan og Donegal) grænsende til Nordirland (hvor smitten tilsvarende er meget høj), sættes de fra midnat torsdag d. 15. oktober og frem til 10. november op fra niveau 3 til niveau 4 i den irske niveauinddelte strategi. Dette indebærer bl.a. ingen forsamlinger i private hjem, lukning af alt ikke-essentiel detailhandel, ingen rejser ind og ud af regionerne, og alt ikke-essentielt arbejde skal foretages hjemmefra. Skoler forbliver dog åbne. Læs mere om niveau 4 her

Under niveau 3 (med yderligere restriktioner tilføjet) er følgende gældende:

Det er ikke tilladt at få besøg fra andre husholdninger i private hjem. Det frarådes at have sammenkomster (familie og andet) udenfor private hjem. Kontrollerede offentlige arrangementer må maksimalt have deltagelse af 15 personer. Alle sportskampe (på nær på eliteplan) er aflyst. Træning i kontrolleret omgivelser op til 15 personer tilladt. Alle museer, gallerier og andre kulturinstitutioner er lukket på ny. Restauranter og caféer må holde åbent for take-away/levering, og maks. 15 siddende udendørs.

Desuden skal der arbejdes hjemmefra og kun essentielt arbejde må finde sted på arbejdspladsen. Der er indført ind- og udrejserestriktioner for hele landet. Kun essentielt arbejde og andet essentielt samt uddannelse er undtaget. Kapaciteten i offentlig transport halveres, og det anbefales, at finde anden form for transport. Læs mere om restriktionerne under niveau 3 her.

Rejsende ind til Dublin lufthavn er ikke bevægelses-begrænset, og kan tage videre til andre regioner i Irland.

Hvis du bliver syg

Hvis du får symptomer, der kan give mistanke om coronavirus/COVID-19, mens du rejser i udlandet, bør du hurtigst muligt kontakte din rejseforsikring.

Du bør derudover følge de lokale myndigheders anvisninger.

Hvis man oplever symptomer på coronavirus/COVID-19, bør man kontakte sin læge telefonisk. Lægen vil herefter vurdere, om man skal testes for coronavirus/COVID-19.

Hvis du har feber, hoste eller vejrtrækningsproblemer, rådes du til at kontakte en læge telefonisk.

Hvis du ikke selv har mulighed for at finde en læge, så spørg din rejseforsikring om hjælp til at kontakte nærmeste læge.

Hvis de lokale myndigheder beder dig om at gå i karantæne/selv-isolation, bør du følge deres anvisninger.

Udenrigsministeriet kan ikke påvirke de restriktioner, som andre lande vælger at indføre for at forhindre videre smittespredning.

Du kan altid kontakte ambassaden eller Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7 (bbb@um.dk / +45 3392 1112), hvis du har brug for rådgivning.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om, hvordan man skal forholde sig, hvis man bliver syg i udlandet.

Læs svarerne på de mest almindelige spørgsmål.

Læs mere om symptomer på coronavirus/COVID-19 hos Sundhedsstyrelsen.

Udrejse af Irland

Der er forskellige rejsemuligheder fra Irland til Danmark.

Fly: Der er på nuværende tidspunkt få direkte flyafgange mellem Danmark og Irland.

Ryanair er begyndt at flyve direkte mellem Dublin og København, SAS regner med at genoptage deres direkte flyrute mellem Danmark og Irland til start september. 

Det er fortsat muligt at flyve mellem Irland og Danmark via transit. Der er på nuværende tidspunkt flere forskellige muligheder, de mest anvendte transits er  Amsterdam, Frankfurt, Zurich, Helsinki og London.  Det er også muligt at flyve fra Dublin til Berlin, hvor danskere i transit kan rejse gennem Tyskland, også til lands. Det er nu også muligt at flyve fra Irland til Danmark via Storbritannien. Husk at orientere dig, om eventuelle restriktioner indført i de forskellige lufthavne.  

På Dublin Airports hjemmeside er det muligt at se livestatus på flyafgange og ankomster fra lufthavnen.

Dublin Airport har oplistet de flyselskaber, som midlertidig har suspenderet deres aktiviteter i lufthavnen.

Færge: Irish FerriesStena Line og Brittany Ferries sejler fortsat mellem Irland, Frankrig, Spanien og Storbritannien, dog med færre afgange end tidligere.

Det er fortsat muligt at sejle mellem Irland og Storbritannien.

Hvis du rejser via et andet land til Danmark, skal du holde dig opdateret om restriktionerne i transitlandet, da disse kan ændres med kort varsel.

Certificate to board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort det svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark.  Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

 

 

Indrejse i Danmark

Der blev indført kontrol ved alle Danmarks grænser lørdag den 14. marts 2020 kl. 12.00 som led i indsatsen for at hæmme spredningen af COVID-19.

Spørgsmål om indrejse i Danmark skal rettes til Rigspolitiet.

Du kan finde svar på spørgsmål om indrejserestriktioner i Danmark på Rigspolitiets COVID-19 hjemmeside.

Du kan også kontakte Politiets hotline vedrørende indrejse i Danmark: +45 7020 6044.

Det er muligt at blive testet for Covid-19 i Københavns Lufthavn. Testen er et tilbud til alle danskere og rejsende i lufthavnen. Testen er ikke obligatorisk og podningen tager cirka fem minutter. Grundet den store efterspørgsel er det pt. nødvendigt at bestille tid. Læs mere på Københavns Lufthavns hjemmeside


Certificate to board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort det svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark.  Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

 

 

Mere information

Du kan følge udviklingen på de irske sundhedsmyndigheders hjemmeside.

De irske sundhedsmyndigheder har oprettet en hotline. HSElive, her kan du få vejledning om coronavirus/COVID-19. Husk, at HSElive ikke kan vurdere, om du bør testes, det er kun en læge, som kan det. Tlf.: +353 1850 24 1850.

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut.

De danske myndigheder har samlet informationer om den danske indsats mod coronavirus/COVID-19 på en fælles myndighedsside.

Kontakt

Du kan kontakte ambassaden i Irland inden for almindelig åbningstid, 09:30-15:00 mandag til fredag. Tlf.: + 353 (01) 475 6404

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Irland, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.

Bestilling af NemId-nøgleapp

På grund af udbruddet af coronavirus/COVID-19 kan danskere bosat i udlandet få problemer med at få tilsendt et nyt NemID-nøglekort med posten. Digitaliseringsstyrelsen anbefaler derfor, at man installerer NemID nøgleapp på sin telefon.

Læs mere hos Digitaliseringsstyrelsen.

Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

Hent app'en rejseklar

I app’en Rejseklar har vi samlet alt, hvad
du skal vide om sikkerhed på din rejse.