Spring til indhold

Coronavirus/COVID-19

Her kan du finde information om konsekvenserne af coronavirus/COVID-19 for danske rejsende og fastboende i Irland

Senest opdateret 29.07.2020  09:38
Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

Rejsevejledning

Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Irland.

Læs rejsevejledningen for Irland.

Information om konkrete restriktioner i Irland opdateres ikke i rejsevejledningen. Ambassaden opdaterer i stedet informationen nedenfor.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om coronavirus/COVID-19 fra danske rejsende og fastboende i udlandet.

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Irland, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.

Rejseråd til erhvervsrejser

Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Irland.

Det er bl.a. turistrejser, der anses for at være ikke-nødvendige rejser. Erhvervsrejser anses derimod ofte for at være nødvendige rejser, hvorfor erhvervsrejsende som udgangspunkt godt kan rejse i den aktuelle situation.

Det er derfor op til den enkelte virksomhed at vurdere, hvorvidt en rejse er en nødvendig rejse. Hvis virksomheden vurderer, at en konkret rejse er en nødvendig rejse, er det vigtigt, at der også foretages en konkret og individuel risikovurdering af rejsen i dialog med den enkelte medarbejder.

Den enkelte virksomhed bør anlægge et forsigtighedsprincip for at minimere risikoen for, at virksomhedens medarbejdere bliver smittet med ny coronavirus/COVID-19 i udlandet.

Virksomheden og den enkelte medarbejder bør derfor følge vores rejseråd til erhvervsrejser.

Læs også regeringens retningslinjer for erhvervsrejser.

Rejserestriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Indrejserestriktioner

Irland har på nuværende tidspunkt ikke indført indrejserestriktioner.

Der er ikke indført grænsekontrol ved grænseovergange.

Karantæneregler

Det er de irske sundhedsmyndigheders klare opfordring, at personer, der ankommer til Irland, skal gå i 14 dages hjemmekarantæne. Opfordringen gælder også for indrejsende, der er blevet testet negativ for coronavirus/COVID-19 i et andet land. Opfordringen opretholdes - indtil videre - til den 10. august.

Den. 21 Juli offentliggjorde Irland en liste over en række EU-lande, som ikke længere er underlagt de irske karantæneregler ved indrejse til Irland. Den såkaldte grønne liste. Listen inkluderer lande hvor smittetallet per 100.000 indbyggere de seneste 14 dage har været lavere eller det samme som Irlands. Listen vil blive opdateret hver anden uge. På nuværende tidspunkt er Danmark ikke på listen, men Grønland er. Du kan læse mere om den irske grønne liste, samt de irske indrejse -og karantæneregler her.  

Indrejsende til Irland skal udfylde formularen, Passenger Locator Form, med kontaktoplysninger. Undladelse af at udfylde formularen er strafbart. De irske myndigheder kan i løbet af karantænefasen foretage opkald for at tjekke, om karantænen overholdes. Undtaget for reglerne om udfyldelse af kontaktformularen er personer, der ankommer fra Nordirland, transitrejsende, lastbilchauffører, skibs- og flypersonale samt diplomater. Derudover er tjenesteydere, som skal udføre en essentiel service i Irland også undtaget. Reglerne om obligatorisk udfyldelse af kontaktformularen gælder - indtil videre - til den 10. august.

Interne rejserestriktioner

Alle interne bevægelsesrestriktioner er fra den 29. juni ophævet. Man må således bevæge sig frit i Irland.

Befolkningen opfordres samtidig til at gå, cykle eller køre i egen bil - og kun anvende offentlig transport, såfremt det er strengt nødvendigt. Det er samtidig lovpligtigt at bære mundbind i offentlig transport.

De irske myndigheder har lanceret en kontaktopsporingsapp, som befolkningen opfordres til at downloade på deres telefon.

Transitmuligheder

Det er muligt at rejse transit via Irland.

På nuværende tidspunkt er der ingen specifikke regler for rejsende i transit.

Rejsende i transit kan dog blive bedt om at bevise deres transit i paskontrollen. Et boardingkort til en flyafgang fra den samme lufthavn accepteres som bevis for transit. Det samme gælder transit ad landevejen til Nordirland, hvor dokumentation for bopæl eller hotelreservation kan være bevis. 

Lokale restriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Udgangsforbud

Irland har ikke indført udgangsforbud.

Alle interne bevægelsesrestriktioner i Irland er ophævet. Befolkningen opfordres til at gå, cykle eller køre i egen bil - og kun anvende offentlig transport, såfremt det er strengt nødvendigt. Det er lovpligtigt at anvende mundbind i offentlig transport.

Forsamlingsforbud

Der er indført forsamlingsforbud i Irland frem til september. Lempelser foretages dog i takt med genåbningen af det irske samfund. 

Til offentlige arrangementer er det tilladt at forsamles 50 personer indendørs og 200 personer udendørs. Den 10. august hæves dette tal til henholdsvis 100 personer indendørs og 500 personer udendørs. Derudover må op til 10 personer fra op til fire husstande besøge hinanden.

De irske sundhedsmyndigheder opfordrer samtidig til, at man holder to meters afstand.

Mundbind

Det er obligatorisk at bære mundbind i offentlig transport og butikker. Overtrædelse af dette kan straffes med bøde eller fængsel.  

Nedlukning

Den 1. maj offentliggjorde den irske regering deres plan for genåbningen af samfundet. Den 19. juni blev det offentliggjort, at genåbningsplanen fremskydes. Genåbningsplanen består af fire faser med tre ugers interval mellem hver fase.

Irland befinder sig på nuværende tidspunkt i tredje fase af genåbninsplanen. I denne fase har de fleste detailbutikker lov til at holde åbent. Samtidig kan caféer, restauranter og pubber, der serverer mad, genåbne. Muséer og andre turistattraktioner kan ligeledes åbne. Alle interne bevægelsesrestriktioner er også ophævet.

Fjerde og sidste fase igangsættes - efter planen - den 10. august. Her kan diskoteker, natklubber samt øvrige pubber holde åbent.

Hvis du bliver syg

Hvis du får symptomer, der kan give mistanke om coronavirus/COVID-19, mens du rejser i udlandet, bør du hurtigst muligt kontakte din rejseforsikring.

Du bør derudover følge de lokale myndigheders anvisninger.

Hvis man oplever symptomer på coronavirus/COVID-19, bør man kontakte sin læge telefonisk. Lægen vil herefter vurdere, om man skal testes for coronavirus/COVID-19.

Hvis du har feber, hoste eller vejrtrækningsproblemer, rådes du til at kontakte en læge telefonisk.

Hvis du ikke selv har mulighed for at finde en læge, så spørg din rejseforsikring om hjælp til at kontakte nærmeste læge.

Hvis de lokale myndigheder beder dig om at gå i karantæne/selv-isolation, bør du følge deres anvisninger.

Udenrigsministeriet kan ikke påvirke de restriktioner, som andre lande vælger at indføre for at forhindre videre smittespredning.

Du kan altid kontakte ambassaden eller Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7 (bbb@um.dk / +45 3392 1112), hvis du har brug for rådgivning.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om, hvordan man skal forholde sig, hvis man bliver syg i udlandet.

Læs svarerne på de mest almindelige spørgsmål.

Læs mere om symptomer på coronavirus/COVID-19 hos Sundhedsstyrelsen.

Udrejse af Irland

Der er forskellige rejsemuligheder fra Irland til Danmark.

Fly: Der er på nuværende tidspunkt få direkte flyafgange mellem Danmark og Irland.

Ryanair er begyndt at flyve direkte mellem Dublin og København, SAS regner med at genoptage deres direkte flyrute mellem Danmark og Irland til start september. 

Det er fortsat muligt at flyve mellem Irland og Danmark via transit. Der er på nuværende tidspunkt flere forskellige muligheder, de mest anvendte transits er  Amsterdam, Frankfurt, Zurich, Helsinki og London.  Det er også muligt at flyve fra Dublin til Berlin, hvor danskere i transit kan rejse gennem Tyskland, også til lands. Det er nu også muligt at flyve fra Irland til Danmark via Storbritannien. Husk at orientere dig, om eventuelle restriktioner indført i de forskellige lufthavne.  

På Dublin Airports hjemmeside er det muligt at se livestatus på flyafgange og ankomster fra lufthavnen.

Dublin Airport har oplistet de flyselskaber, som midlertidig har suspenderet deres aktiviteter i lufthavnen.

Færge: Frem til den 15. juni sejler Brittany Ferries ikke fra Irland og Storbritannien til Frankrig eller Spanien. Irish Ferries og Stena Line sejler fortsat mellem Irland, Frankrig og Storbritannien, dog med færre afgange end tidligere.

Det er fortsat muligt at sejle mellem Irland og Storbritannien.

Hvis du rejser via et andet land til Danmark, skal du holde dig opdateret om restriktionerne i transitlandet, da disse kan ændres med kort varsel.

Certificate to board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort et svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark.  Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

 

 

Indrejse i Danmark

Der blev indført kontrol ved alle Danmarks grænser lørdag den 14. marts 2020 kl. 12.00 som led i indsatsen for at hæmme spredningen af COVID-19.

Spørgsmål om indrejse i Danmark skal rettes til Rigspolitiet.

Du kan finde svar på spørgsmål om indrejserestriktioner i Danmark på Rigspolitiets COVID-19 hjemmeside.

Du kan også kontakte Politiets hotline vedrørende indrejse i Danmark: +45 7020 6044.

Det er muligt at blive testet for Covid-19 i Københavns Lufthavn. Testen er et tilbud til alle danskere og rejsende i lufthavnen. Testen er ikke obligatorisk, der er ingen tidsbestilling, det er gratis, og podningen tager cirka fem minutter. Læs mere på Københavns Lufthavns hjemmeside


Certificate to board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort et svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark.  Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

 

 

Mere information

Du kan følge udviklingen på de irske sundhedsmyndigheders hjemmeside.

De irske sundhedsmyndigheder har oprettet en hotline. HSElive, her kan du få vejledning om coronavirus/COVID-19. Husk, at HSElive ikke kan vurdere, om du bør testes, det er kun en læge, som kan det. Tlf.: +353 1850 24 1850.

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut.

De danske myndigheder har samlet informationer om den danske indsats mod coronavirus/COVID-19 på en fælles myndighedsside.

Kontakt

Du kan kontakte ambassaden i Irland inden for almindelig åbningstid, 09:30-15:00 mandag til fredag. Tlf.: + 353 (01) 475 6404

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Irland, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.

Bestilling af NemId-nøgleapp

På grund af udbruddet af coronavirus/COVID-19 kan danskere bosat i udlandet få problemer med at få tilsendt et nyt NemID-nøglekort med posten. Digitaliseringsstyrelsen anbefaler derfor, at man installerer NemID nøgleapp på sin telefon.

Læs mere hos Digitaliseringsstyrelsen.

Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

Hent app'en rejseklar

I app’en Rejseklar har vi samlet alt, hvad
du skal vide om sikkerhed på din rejse.