Gå til indhold

bolig og bil

Boligmarkedet i Irland følger samme tendens som man ser i Danmark, boligere stiger i pris år for år. Der er stor forskel på prisen på et hus i Dublin og ude på landet.

Boligmarkedet i Irland er kendetegnet ved at hovedparten af boliger udgøres af ejerboliger. Cirka 75% af boligmassen er ejerboliger i form af enfamiliehuse, lejligheder og rækkehuse. Der er traditionelt ikke blevet bygget mange lejligheder i Irland, men inden for de seneste år er andelen af lejligheder steget i takt med nybyggerier og udgør således i dag 10% af den samlede boligmasse.

Lejemarkedet, der traditionelt har været relativt begrænset, er de seneste år vokset navnlig på grund af stigende boligpriser og efterspørgsel.


Boligsøgning

Bolig i Irland kan findes gennem en ejendomsmægler, eller man kan prøve på hjemmesiderne Daft.ie, Myhome.ie eller på Let.ie.

Bil og kørekort

Som dansk bilist skal man først og fremmest være opmærksom på, at man kører i venstre side af vejen i Irland.

Et dansk udstedt kørekort er, jf. EU-reglerne på området, fuldt gyldigt i Irland.

Som fastboende i Irland har man dog mulighed for at få udstedt et irsk kørekort på baggrund af sit danske kørekort. Hvis du vil vide mere om regler, frister og pris for udstedelse af et irsk kørekort, kan du få mere information ved at klikke her.

For danske statsborgere fastboende i Irland har ambassaden mulighed for at udstede en attest, som erklærer, at borgeren har kørekort i Danmark. Attesten kan benyttes ved ansøgning om kørekort eller fornyelse af kørekort hos de irske politimyndigheder.

For danske statsborgere som er fastboende uden for EU, har ambassaden mulighed for at udstede et midlertidigt kørekort.

Ambassaden kan altså ikke udstede kørekort til EU-borgere/danske statsborgere fastboende i Irland, men kan derimod udstede en attest, som erklærer at personen har førerret i Danmark.


Import af køretøj til Irland

Alle importerede biler skal som hovedregel registreres og der skal betales VRT (Vehicle Registration Tax). Der er dog visse undtagelser, herunder biler medbragt ved f.eks. ferieophold.
 
For mere information om reglerne på området for import af køretøjer klik her.